Interview Gert Teunissen & Marco Everink

Voorkom hooibroei met deze 10 tips

Het hooiseizoen is weer aangebroken en dat betekent: goed opletten als je gaat hooien. Het risico op hooibroei is iets dat vaak onderschat wordt. Een heftige stalbrand met alle gevolgen van dien is een nachtmerrie voor elke klant. Met deze tips voorkom je hooibbroei.

Voorkomen is beter dan genezen

Interview Gert Teunissen & Marco Everink

Wist je dat als je hooi te vochtig binnenhaalt er hooibroei kan ontstaan? Gert Teunissen, Taxateur/Inspecteur bij Univé Oost: “Tijdens de waardebepaling van boerenstallen geef ik preventief advies over brandveiligheid. Je kunt namelijk een hoop ellende voorkomen door enkele simpele maatregelen te treffen. Het risico op hooibroei is iets dat vaak onderschat wordt. Onze leden zijn zich er zeker bewust van, maar weten niet altijd waar ze precies op moeten letten. Een heftige stalbrand met alle gevolgen van dien is een nachtmerrie voor elke klant. Met een brandverzekering ben je gedekt tegen schade die dit met zich meebrengt, maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen.”

Onze tips: 1. Zorg dat al het gras goed droog is voordat je het in balen perst 2. Houd de balen die afkomstig zijn van de randen van het perceel apart. Aan de randen droogt het immers minder goed dan midden in het weiland. 3. Houd ook de eerste baal uit de balenpers apart. In de pers van de loonwerker zit nog hooi in van zijn vorige klant en je weet niet of dit hooi goed droog is. 4. Stapel maximaal 2 hooibalen op elkaar 5. Houd ongeveer 1 meter ruimte vrij tussen de hooibalen voor voldoende ventilatie. Na 4 weken is het gevaar geweken en kun je de balen dichter op elkaar zetten en hoger stapelen.

6. Plaats de hooibalen niet te dicht bij wanden of muren 7. Pols de hooitemperatuur door een ijzeren staaf 1 uur in hooibaal te steken 8. Trek aan de bel als de temperatuur oploopt tot meer dan 45 graden

9. Ruikt het hooi vreemd? Laat een hooibroeicontroleur langskomen 10. Twijfel je over de vochtigheidsgraad van het hooi? Wikkel de balen dan in plastic.

Hooibroeicontrole Univé Oost biedt haar leden met een brandverzekering kosteloos de mogelijkheid voor een hooibroeicontrole. “Maak hier gebruik van, ook al ben je goed verzekerd”, is het advies van hooibroeicontroleur Marco Everink van Everink Brandbeveiliging. “Een boer kan het ogenschijnlijk heel goed voor elkaar hebben. Maar als er van de 200 hooibalen 2 te nat zijn, kan dit al tot hooibroei of stalbrand leiden. Tijdens de hooibroeicontrole check ik de brandveiligheid op basis van 3 stappen. Allereerst ga ik eerst in gesprek met de klant over wanneer er gemaaid is en hoe lang het hooi buiten heeft gelegen. Daarna check ik met mijn warmtebeeldcamera of er temperatuurverhogingen zichtbaar zijn. Vervolgens gebruik ik een temperatuurlans om diep in het hooi te steken en de exacte temperatuur te kunnen vaststellen. Waar ik vooral naar kijk is wat voor brandschade op die plek kan ontstaan. Is de situatie risicovol? Dan moet er gelijk actie ondernomen worden. Zodra de temperatuur boven 70 graden uit komt, moet het hooi onder toezicht van de brandweer uit de schuur gehaald moet worden. Omdat ik zelf ook een boerderij heb en met het boerenleven ben opgegroeid, weet ik redelijk goed wat je wel en wat je niet moet doen om hooibroei te voorkomen. Deze kennis deel ik dan ook graag met mijn Univé-collega’s.“

Wil jij hooibroei voorkomen? Neem contact op met onze adviseur. Hij of zij adviseert je graag!