Univé Oost helpt jou op weg naar een knallend uiteinde

Carbidschieten: verknal het niet!

Nu er eind 2021 wederom een vuurwerkverbod geldt, lijkt carbidschieten een populair alternatief. Mensen houden gewoon van lekker knallen, vooral in Twente en de Achterhoek. Carbidschieten brengt echter veiligheidsrisico’s met zich mee. Veel gemeentes hanteren dit jaar een meldplicht voor carbidschieten en in sommige gemeentes is het melkbusschieten zelfs verboden. Ga jij carbidschieten? Dan helpt Univé Oost je graag goed op weg om er een knallend uiteinde van te maken.

Carbidschieten: wees goed voorbereid!

Nu er eind 2021 wederom een vuurwerkverbod geldt, lijkt carbidschieten een populair alternatief. Mensen houden gewoon van lekker knallen, vooral in Twente en de Achterhoek. Carbidschieten brengt echter veiligheidsrisico’s met zich mee. Tijdens de jaarwisseling van 2019/2020 raakten landelijk 78 mensen gewond door het knallen met melkbussen, met brandwonden en botbreuken tot gevolg. Veel gemeentes hanteren dit jaar een meldplicht voor carbidschieten en in sommige gemeentes is het melkbus schieten zelfs verboden. Ga je voor het eerst carbidschieten? Dan helpt Univé Oost je graag goed op weg om er een knallend uiteinde van te maken. De regels De overheid heeft een aantal regels opgesteld die in het algemeen gelden voor carbidschieten. Dit zijn: • Zorg ervoor dat je het schieten van carbid alleen buiten de bebouwde kom doet. • De vatten of melkbussen die je gebruikt hebben een maximum inhoud van 30 liter. • Zorg ervoor dat je het schieten van carbid niet doet in de buurt van vogelbeschermingsgebieden, dierenpensions, verzorgingscentra en stiltegebieden. • Tijdens het schieten van carbid moet er, in verband met de veiligheid van omstanders en het waarborgen van veiligheid, een persoon van minimaal 18 jaar toezicht houden. • Zorg ervoor dat je geen busdeksels of andere voorwerpen schiet die een mogelijk gevaar kunnen veroorzaken. • Het schootsveld bedraagt minstens 75 meter. Binnen dit gebied liggen geen paden of openbare wegen. In Twente en de Achterhoek kunnen aanvullende regels gelden. Bijvoorbeeld over het tijdstip waarop geknald mag worden en hoe lang van te voren je melding moet maken van jouw activiteit. Check daarom ruim van tevoren de website van de gemeente waar jij wilt gaan knallen.

Onze tips Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar door veiligheidsrisico’s te beperken kun je een hoop ellende voorkomen. Met onderstaande tips ben je goed voorbereid op een dagje carbidschieten: 1. Zorg voor werkhandschoenen, gehoorbescherming en een veiligheidsbril. 2. Wees nuchter op het moment dat je gaat carbidschieten. Alcohol kan je reactievermogen/alertheid negatief beïnvloeden. 3. Doe geen losse carbidbrokken in de melkbus maar leg ze in een bakje en plaats het er dan in. Zo weet je zeker dat er geen restjes carbid in de melkbus blijven liggen nadat hij is afgeschoten en voorkom je gevaarlijke situaties bij het opnieuw vullen. 4. Vul een lege frisdrankfles met water, maak een gaatje in de dop en spuit zo het water over het carbid. Zo voorkom je dat je te veel water gebruikt waardoor er vuur kan ontstaan en de melkbus kan exploderen. 5. Gebruik een bal om af te schieten in plaats van een deksel. Een bal komt vanzelfsprekend een stuk minder hard aan en kan dus eventuele verwondingen voorkomen. 6. Houd een brandende fakkel (en dus geen sigaret of aansteker) bij het gaatje aan de achterkant van de melkbus zodat het gas ontploft. Zo blijf je zelf op veilige afstand. 7. Haal de carbidbrokken na iedere keer met een werkhandschoen uit de melkbus in verband met de hitte waardoor brandwonden kunnen ontstaan als je dat niet doet. Meestal heb je met vijf kilo carbid wel genoeg om een aantal uren te schieten met één melkbus.

Univé Oost wenst je een zorgeloze en gezellige oudejaarsdag toe. Wees voorzichtig en verknal het niet!