Interview Leonie Bramel, eigenaresse van Bloem, Bij & Meer

“Dit bloemenveld is meer dan alleen mooi om naar te kijken!”

Bloem, Bij & Meer levert een extra bijdrage aan het verbeteren van de biodiversiteit in de regio. Ze creëren een weelderig bloemenveld waar vogels, wormen en insecten de natuurlijke kringloop in stand houden. Dit duurzame initiatief trekt veel bekijks!

Bloem, Bij & Meer

Fiets je er de komende maanden op uit in het zuidelijkste puntje van de Achterhoek? Neem dan een thermoskan koffie mee en strijk neer bij de picknickplek op het boerenerf van de familie Krebber-Bramel in Megchelen, iets ten zuidoosten van Doetinchem. Leonie Bramel, initiatiefneemster van deze picknickplaats en eigenaresse van ‘Bloem, Bij & Meer’ vertelt enthousiast: “In het voorjaar van 2018 ontstond het idee om als boerenbedrijf een extra bijdrage te leveren om de biodiversiteit in deze regio te verbeteren. In de media was er toendertijd veel onrust over de afname van insecten en met zo’n 60 hectare grond ter beschikking, hadden wij de ruimte om bij te dragen aan een gezond leefgebied voor niet alleen bijen maar ook vogels, wormen en andere insecten die van groot belang zijn om de natuurlijke kringloop in stand te houden.

“Met het initiatief ‘Bloem, Bij & Meer’ houden we samen met de medeburgers de natuur in leven." - Leonie Bramel

We begonnen met het inzaaien van een weelderig bloemenveld dat na enkele weken al snel de aandacht trok van voorbijgaande fietsers en wandelaars. Dus besloten we er een gezellige picknickplaats bij te maken. In het voorjaar van 2020, aan het begin van de coronacrisis, stonden de mensen zelfs op straat te wachten om een plekje te bemachtigen met uitzicht op het prachtige, kleurrijke bloemenveld. Ze genoten er zichtbaar van, maar beseften zich ook steeds meer het belang hiervan. Want een robuuste, biodiverse natuur zorgt ook voor frisse lucht en schoon water, bestuiving van onze gewassen, het opvangen van piekbuien en een gezond leefklimaat.”

Samen houden we de natuur in leven “Met het initiatief ‘Bloem, Bij & Meer’ houden we samen de natuur in leven. Want wij kunnen het niet alleen. Iedereen die maar wil kan zijn/haar bijdrage leveren door een deel van deze bloemenzee te sponsoren voor slechts € 10,- per vierkante meter. Door deel te nemen wordt de landbouwgrond vakkundig bewerkt en ingezaaid met een mengsel dat vakkundig door een ecoloog is samengesteld. En uiteraard nodigen we alle deelnemers ieder jaar uit om zelf een veldboeket te plukken onder het genot van een kopje koffie/thee en iets lekkers. Het moment van inzaaien zal eind april plaatsvinden, afhankelijk van de weersomstandigheden. In het bloemenveld vind je vanaf begin juni veel paardenbloemen, boterbloemen, en klavers (vlinderbloemigen die stikstof uit de lucht kunnen opnemen). Maar ook allerlei andere kleurrijke bloeiers waar bijen op af komen en waar weidevogels tussen kunnen schuilen voor predatoren.” Heerlijke picknickplek Naast de bloemenstrook aan de Nieuweweg te Megchelen vind je de picknickplek die voor alle voorbijgangers geopend is. Er staan gezellige bankjes, maar je mag er ook gerust je eigen picknickkleed neerleggen. Is het een heerlijke lentedag? Stap dus lekker op de fiets en neem een picknickmand mee om de Achterhoek te verkennen. Want naast ‘Bloem, Bij & Meer’ is er nog veel meer bijzonders te ontdekken in deze regio… Geniet van de lente!

Wij inspireren jou graag met mooie wandelroutes, fietsroutes én picknickplekken in de Achterhoek.