Tips voor leuke wandelroutes, fietsroutes én picknickplekken

Op pad in eigen regio

Veel Achterhoekers en Tukkers zijn het erover eens: wij wonen in het mooiste deel van Nederland. Een plek waar men kan genieten van rust en ruimte. Er is veel groen, afgewisseld met bosrijke gebieden en het glooiende coulisselandschap nodigt uit tot lange wandelingen en fietstochten.

Wandelen, fietsen en picknicken in de regio

Wandelen, fietsen en picknicken doen we massaal. Gezellig met een vriend of vriendin, je eigen gezin of met je nieuwe liefde. Je hoeft echt niet ver weg te gaan om van een mooi natuurlandschap te genieten. De prachtigste plekjes vind je om de hoek. Wandelschoenen aan en picknickmand mee; hoe leuk is dat! Leukste picknickplekken Ga jij wel eens picknicken? Zeg nu zelf: hoe leuk is het om je eigen kleedje uit te vouwen op een mooi, rustig plekje in de natuur en te genieten van een heerlijke lunch of lekkere borrelhapjes onder het genot van een goed glas wijn? En het mooie is: het weer picknicktijd!

De recreatieparken in deze regio, zoals Het Hulsbeek in Oldenzaal, Het Rutbeek in Enschede, Het Lageveld in Wierden en Het Hilgelo in Winterswijk lenen zich perfect voor een picknick. Maar ook de stadsparken, zoals het Volkspark in Enschede, het Kalheupinkpark in Oldenzaal of het Prins Bernard Plantsoen in Hengelo zijn geliefd. Wil je een wat langere wandeling combineren met een originele picknickplek? Zorg dan dat de De Kroezeboom in Fleringen, Rustpunt De Pipokeet in Beuningen of Bloem, Bij & Meer op je route ligt. Uiteraard vind je in de natuurgebieden zoals het Springendal in Ootmarsum of het Buurzerzand in Haaksbergen ook de mooiste picknickplekken van Oost-Nederland! Tips voor de Achterhoek Er is veel te beleven in Oost-Nederland. Ga eens op ontdekkingsreis in de Achterhoek! Marcella de Vos, Manager Regiomarketing Achterhoek Toerisme: "De Achterhoek biedt veel moois, maar dat vergeet men vaak. Inwoners, bezoekers en toeristen zijn vaak verrast door de Achterhoek. Maar waarom? Ik denk dat dat de grote afwisseling in het landschap is, want hier in de Achterhoek zijn de meeste landschappen van Nederland op een korte afstand van elkaar te beleven. We noemen het zelf vaak het coulisselandschap; na elke bocht een nieuw decor. Er zijn meanderende beken en rivieren, grote veenmoerrassen, een afwisselend heuvellandschap, een grote diversiteit aan bosgebieden en uiteenlopende natuurgebieden geven de streek een uniek karakter. Het samenspel tussen mens en natuur zie je terug in het landschap en het vertelt de verhalen over het leven van toen en nu.

De meest prachtige landgoederen van onder andere de adellijke families, gegoede boeren en de welgestelde burgerij van de Hanzesteden zijn nu een belangrijk deel van de Achterhoekse natuurgebieden. Er zijn veel gezellige tussenstops voor een heerlijke kop koffie met een lekker stuk gebak. Er zijn vast genoeg plekken die je nog niet kent, dus laat je verrassen! Ben je meer een wijnliefhebber? Dan kan ik je één van de vele prachtige wijnroutes in de Achterhoek aanbevelen. Hieronder vind je nog een paar goede tips.” - Langs de Oude IJssel (40 KM) - Theetuinroute Grensstreek (64 KM) - Kerkenpad rondje Zieuwent (26 KM) - Eibergse coulisseroute (43 KM) - Langs Landgoederen, Lochem (42 KM) Tips voor Twente Linda Haafkes, Gebiedsadviseur Zuidwest Twente: “Wij adviseren eens een andere wandel- of fietsroute te nemen dan je gewend bent. Het leuke hiervan is, dat je versteld zal staan van de vele prachtige onontdekte plekjes die Twente kent. Zo wandel ik zelf graag met mijn gezin rondom Haaksbergen. De Lankheet wandelroute (8 km) is onze favoriet. Veel toeristen parkeren hun auto bij Restaurant Haermühle, maar wij starten zelf altijd vanuit B&B Hotel Erve Bruggert. Als je vanuit daar de groene en blauwe pijlen volgt of deze route downloadt en volgt, word je na enkele kilometers geleid langs waterpark Het Lankheet. Dit gebied bestaat uit 5 hectare rietvelden en hier kun je kennismaken met mogelijkheden van duurzame oplossingen voor water, land, natuur en energie. De ‘stapstenen’ die je onderweg tegenkomt en je over het water leiden, zijn bovendien een erg leuke verrassing op de route. Naast deze wandelroute kan ik ook de Witte Veen wandelroute (11 km) rondom Buurse aanraden. Op pad in eigen regio Wist je dat je op www.Achterhoek.nl en www.VisitTwente.nl niet alleen allerlei mooie wandel- en fietsroutes vindt, maar ook kastelenroutes, kerkepadroutes, wijnroutes en horecaroutes? Er is voor ieder wat wils; van jong tot oud en van 3 tot 150 kilometer. Stel zelf je route samen via de Routeplanner van Visit Oost of download jouw favoriete route via de Achterhoek Routes app of via de website van VisitTwente. Start je bij één van de TOP’s (Toeristische Overstap Punten) in de Achterhoek of Twente? Dan zit je altijd goed. Heb je vragen? Dan kun je natuurlijk ook terecht bij de plaatselijke VVV-kantoren. Wij inspireren je graag met de tips hieronder en wensen je vooral veel plezier als je op pad gaat in eigen regio!

Hoe is jouw situatie buiten het huis geregeld? Ga goed verzekerd op pad!