Voorjaarsschoonmaak? Check meteen de brandveiligheid in je huis!

Ramen lappen, kasten opruimen, gordijnen wassen en je hele huis grondig afstoffen; ben jij al begonnen aan de grote voorjaarsschoonmaak? Als je toch zo goed bezig bent, check dan meteen de brandveiligheid in je huis.

De grote voorjaarsschoonmaak: voorkom brand!

Wist je dat er jaarlijks in Nederland zo’n 100.000 woningbranden plaatsvinden? Dat is bij 1 op de 67 woningen. Risico op brand beperken? Met deze checklist kom je al een heel eind!

Checklist brandpreventie Tijdens de voorjaarsschoonmaak doorloop je alle etages van je huis. Terwijl je lekker aan het poetsen bent, stel jezelf dan ook eens de volgende vragen: 1. Is het filter van je wasdroger schoon? Reinig na iedere keer dat je de droger gebruikt het filter van je wasdroger. Als dit filter verstopt is en daardoor de warmte niet weg kan, bestaat er kans op oververhitting met brand tot gevolg. 2.Doen alle rookmelders het nog? Het is verstandig om regelmatig te testen of je rookmelders het nog doen. Door de batterijen of de rookmelder op tijd te vervangen, ben je sneller gewaarschuwd bij brandgevaar en dat kan van onschatbare waarde zijn. 3. Zijn alle ongebruikte stekkers en laders uit het stopcontact? Haal de lader van je telefoon, fietsaccu of stekker van je (huishoudelijke) apparaten direct na gebruik uit het stopcontact. Laad ook niet op wanneer je er geen zicht op hebt, zoals ’s nachts. Door te lang opladen of door geen originele stekker te gebruiken, kan oververhitting ontstaan met mogelijke brandschade tot gevolg. Tip: laat je TV ’s nachts ook niet op stand-by staan. 4. Zijn er geen stekkerdozen met elkaar verbonden? Wanneer je je stroomkabel verlengt middels twee stekkerdozen dan bestaat de kans dat het aangesloten vermogen te groot is voor het dunste snoer. Hierdoor kan overbelasting ontstaan en ligt kortsluiting op de loer. Grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen, waterkokers en elektrische kachels, kunt je sowieso beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten. 5. Staan er geen brandbare spullen in je meterkast? Als er brand in de groepenkast ontstaat, breidt zich dit door brandbare materialen erg snel uit. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Bovendien is de groepenkast in geval van nood door deze spullen slecht bereikbaar. Snel weghalen dus, die brandbare spullen in je meterkast. 6. Hoe snel ruim jij het as van sigaretten of houtstook op? Ligt er nog smeulend as in de asbak, open haard of houtkachel? Gooi het pas in de container als het helemaal afgekoeld is. Zelfs na 3 tot 4 uur smeulen kan er nog brand ontstaan. Wist je dat een kleine brand in amper 6 minuten tijd kan uitgroeien tot een onbeheersbare brand die zich geweldig snel uitbreidt? 7. Staan er geen kaarsen naast brandbare objecten? Een kaarsje branden in huis geeft sfeer. Let alleen goed op waar je de kaars neerzet. Plaats bijvoorbeeld geen kaarsen naast de gordijnen in je vensterbank. Pas ook op met brandbare decoratie. Houd afstand en zorg dat de kaars in een stevige houder staat en op een vlakke ondergrond. 8. Bewaar je lucifers of aanstekers buiten bereik van kinderen? Kinderen zijn nieuwsgierig van aard. Wil je het risico op brand beperken? Bewaar dan lucifers en aanstekers buiten bereik van kinderen.

9. Wanneer heeft je cv-ketel voor het laatst een onderhoudsbeurt gehad? Door je cv-ketel jaarlijks te laten checken, wordt slijtage tijdig opgemerkt en minimaliseer je de kans op het vrijkomen van koolstofmonoxide; een zeer brandgevaarlijk gas. 10. Zijn de roosters van je afzuigkap schoon? Als de afzuigkap niet regelmatig wordt schoongemaakt, raakt het filter verstopt. Er ontstaat dan een vette laag over het rooster, waardoor de zuigkracht minder wordt en de kans op brand groter is. Een klein vlammetje kan er dan al voor zorgen dat de afzuigkap in brand vliegt. Wist je dat een brandende afzuigkap je woning binnen 3 minuten kan veranderen in een vuurzee? Brandpreventie is een kleine moeite. Het is alleen belangrijk dat je weet waar je precies op moet letten.

Rookmelders verplicht Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping in huis een rookmelder te plaatsen. Tip van Univé: plaats de rookmelder in de buurt van je wasdroger, bij de plek waar je elektrische fiets wordt opgeladen en in de keuken. Op deze plekken is de kans op brand het grootst. Door bewust bezig te zijn met brandpreventie, creëer je een veiliger thuis. Dat is ook precies waar Univé op inzet: eerst risico’s voorkomen en beperken, dan pas verzekeren. Zo houden wij onze premies laag. Met het Veilig Wonen abonnement helpen we je op weg om je huis brandveiliger te maken. Voor een paar euro per maand ben je gegarandeerd van professionele hulp bij cv-onderhoud en het vegen van je schoorsteen. Mocht er onverhoopt brand uitbreken? Breng jezelf en je huisgenoten dan zo snel mogelijk in veiligheid en bel 112. Heb je een woonverzekering bij Univé Oost? Dan kun je binnenkort bij jouw dichtstbijzijnde Univé-winkel een gratis brandpreventie item ophalen. Daarover ontvang je snel meer informatie. Profiteer nu tijdelijk van 25% korting! Sluit je in 2022 een nieuwe opstal- of inboedelverzekering af bij Univé Oost? Dan profiteer je tot 2023 van 25% korting! Bereken direct je premie online en bekijk hoeveel jij per maand kunt besparen! Liever niet online? Maak een afspraak bij één van onze adviseurs bij jou in de buurt. Ook bij het afsluiten van een nieuwe woonverzekering ontvang je een gratis brandpreventie item cadeau.

Ben jij goed verzekerd tegen brand(schade)? Check onze woonverzekering!