Hoe voorkom je cybercrime binnen jouw bedrijf?
Het kan zomaar gebeuren: jouw website wordt gehackt en alle inkomsten die via je webshop binnenkomen worden doorgesluisd naar een onbekende bankrekening. Of: je denkt dat je via jouw boekhoudsysteem aan leveranciers betaalt, maar jouw geld gaat rechtstreeks naar de hacker vanwege een datalek bij jouw accountantskantoor.
Hoe voorkom je cybercrime binnen jouw bedrijf?
Jeanet Rexwinkel - Relatiemanager Zakelijk bij Univé Oost
Jeanet Rexwinkel: “Het vervelende is dat je er pas achter komt als het kwaad is geschied en dat zo’n situatie een behoorlijke nasleep met zich mee brengt. Heb je bovendien geen cyberverzekering? Dan kunnen de schadekosten hoog oplopen.”
Wees alert en voorzichtig
Cybercrime is de laatste jaren flink toegenomen. In 2022 werden ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit. Het overkomt niet alleen particulieren, maar ook mkb’ers en zzp’ers. In het bedrijfsleven is de schade ervan meestal vele malen groter. Geen enkel bedrijf wil dat privacygevoelige gegevens op straat komen te liggen, er losgeld betaald moet worden om bedrijfsgegevens terug te halen, de business een aantal dagen stil ligt of dat derden schade ondervinden door cybercrime binnen jouw bedrijf. Daarom is alertheid en voorzichtigheid geboden. Jeanet: “Veel ondernemers denken dat als je in de cloud werkt alles veilig is. Maar dat is niet helemaal waar. Natuurlijk moet je je als ondernemer goed laten adviseren door jouw IT-partner. Maar ondanks goed advies kan er door foutief menselijk handelen veel mis gaan. Bijvoorbeeld wanneer medewerkers inloggen in de bedrijfssoftware via een openbaar WiFi-netwerk of op een onveilige link klikken die in hun mailbox terecht is gekomen. Maak daarom iedereen binnen jouw bedrijf bewust van de risico’s en deel de kennis die nodig is om de kans op cybercrime te beperken.”
Dit kun je doen Door onderstaande maatregelen te treffen, verklein je de kans op cybercrime binnen jouw bedrijf en beperk je de schade als het je overkomt.
1. Inventariseer binnen jouw bedrijf welke onderdelen kwetsbaar zijn voor cyberdreigingen. 2. Kies veilige instellingen voor je apparatuur, software en netwerkverbindingen. 3. Check of apparaten en software up-to-date zijn en voer updates uit als dat niet zo is. 4. Maak dagelijks back-ups van je bestanden op een externe server. 5. Bepaal per medewerker tot welke systemen en data hij/zij toegang heeft. 6. Gebruik een antivirusprogramma en stimuleer medewerkers om een veilig wachtwoord te kiezen. 7. Gebruik je gezonde verstand als je een verdachte mail binnenkrijgt en bel bij twijfel onze cyberhelpdesk.
Risico’s in kaart
Wil je precies weten hoeveel risico jouw bedrijf loopt? Vraag dan een cyberscan aan bij jouw Univé-adviseur. Wij huren een extern bedrijf voor je in die alles naloopt op veiligheid. Niet alleen alle computers, servers, software en systemen, maar ook de smartphones en laptops die vanuit andere locaties gebruikt worden, krijgen een check. Heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij Univé Oost? Dan kun je 24/7 gebruik maken van de Univé cyberhelpdesk. Hier kun je terecht met al je vragen over cybercrime en we bieden ondersteuning bij het oplossen ervan. Meer info over dit onderwerp? Lees de veelgestelde vragen over cyberhulp op onze website.