Anouk Steggink, Huidtherapeute bij Huidkliniek Twente

Vaak in de zon? Voorkom pigmentvlekken of huidkanker

Ga jij deze zomer naar het strand, de camping of lekker op de fiets naar je werk? Smeer je dan goed in met zonnebrandcrème. Huidtherapeute Anouk Steggink van Huidkliniek Twente legt uit waarom dat zo belangrijk is en waar je op moet letten. Door je hiervan bewust te zijn, zorgen we er samen voor dat het risico op huidkanker verkleind wordt.

Steeds vaker huidkanker

Anouk Steggink

Anouk: “In 2021 kregen maar liefst 82.800 Nederlanders de diagnose huidkanker. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. Dit heeft te maken met het feit dat we sinds tientallen jaren vaker en ook langer in de zon komen en dat een gebruinde huid een schoonheidsideaal geworden is. We gaan massaal op zon- en wintersportvakantie en maken vaker gebruik van zonnebanken. Ook kinderen komen veel vaker en bloter in de zon dan vroeger. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar en dit vergroot je kans op huidkanker op latere leeftijd. Heb je meer dan 100 moedervlekken, een aangeboren moedervlek groter dan 20 centimeter, een erfelijke aanleg voor melanomen of al eens eerder huidkanker gehad? Ook dan heb je meer kans op huidkanker. Deze kans kun je aanzienlijk verkleinen door een goede zonnebrandcrème te gebruiken. Het liefst 365 dagen per jaar, want ook als het bewolkt is of wanneer je in de schaduw zit, kun je verbranden.“ Om je een handje te helpen, plaatst Univé Oost deze zomer weer gratis zonnebrand dispensers bij openluchtzwembaden in de regio. Welke zonnebrandcrème? Koop je zelf zonnebrandcrème? Let bij de aankoop dan goed op het volgende: hoe hoger de factor, hoe minder UVB-stralen de crème doorlaat en hoe hoger de PA+ aanduiding, hoe minder UVA-stralen jouw huid doordringen. UVB zorgt ervoor dat je huid verbrandt en UVA zorgt ervoor dat je huid veroudert wanneer je je niet goed beschermt tegen de zon. Hoelang je in de zon mag is afhankelijk van je huidtype en de zonnekracht, uitgedrukt in UV-index. Stel je hebt huidtype 2 en het is een mooie zonnige dag in juli met UV-index 6, dan kun je 16 minuten onbeschermd in de zon blijven zonder te verbranden. Zo snel kan het gaan dus.”

Smeren, smeren, smeren “Ons advies: smeer je huid iedere 2 uur opnieuw in en als je in het water bent geweest nog een extra keer. Vergeet ook niet een lippenbalsem met UV-bescherming te gebruiken én je oren, neus, nek voeten en handruggen in te smeren, bij voorkeur een half uur voordat je naar buiten gaat. Ga je deze zomer op vakantie naar een gebied rond de evenaar? Smeer je dan extra goed in. Hier is de UV-straling dubbel zo sterk en de kans op verbranding dus ook dubbel zo groot. Heb je nog een tube zonnebrandcrème liggen van vorig jaar? Gooi die dan weg. Zodra je de tube open hebt gemaakt of de tube met hoge temperaturen in aanraking komt, gaat het oxideren en vermindert de beschermingsfactor, waardoor de zonnebrandcrème minder goed werkt. Laat zonnebrandcrème ook niet in de volle zon of warme auto liggen. Je bewaart dit het best gesloten, in de schaduw of thuis op kamertemperatuur.”

"Smeer je huid iedere 2 uur opnieuw in en als je in het water bent geweest nog een extra keer." - Anouk Steggink

Ongewenste pigmentvlekken “In onze huidkliniek in Almelo zien we ook steeds meer 40+’ers met pigmentvlekken. Zij hebben zich als kind nauwelijks ingesmeerd en daardoor heeft hun huid te veel melanine aangemaakt om zich te beschermen waardoor op latere leeftijd pigmentvlekken zijn ontstaan. Dit noemen we hyperpigmentatie. Daarnaast zien we ook veel vrouwen met melasma. Dit is een pigmentstoornis waarbij grillige, donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht. In de volksmond wordt dit zwangerschapsmasker genoemd, doordat hormonale factoren zoals anticonceptie de pigmentaanmaak bij melasma doen ontstaan of verergeren. Meestal zijn deze pigmentaandoeningen onschuldig, maar twijfel je door een afwijkende vorm? Laat het dan even nakijken door je huisarts. Stoor je je eraan? Dan kan een pigmentlaserbehandeling uitkomst bieden om de pigmentvlekken te laten verminderen.” Toch een mooi kleurtje? “Zonnebrandcrème zorgt ervoor dat je minder pigmentvlekken aanmaakt en minder snel bruin wordt, maar het laat altijd wel wat straling door. Factor 30 biedt namelijk 96,6% bescherming en factor 50 biedt 98% bescherming. Honderd procent bescherming bestaat niet. Je kunt dus toch nog een mooi kleurtje krijgen, ook als je je insmeert met zonnebrandcrème.”

Worden jouw huidbehandelingen vergoed? Check het!