Verduurzamen

Zonnepanelen kopen? Hier moet je op letten

In het straatbeeld van tegenwoordig lijken zonnepanelen niet meer weg te denken. Dat is logisch, want je eigen energie opwekken is slim in een tijd waar de energieprijzen de pan uit rijzen.

Tips om zonnepanelen te kopen

Verduurzamen

Overweeg jij om zonnepanelen te kopen? Dan geven wij je graag een aantal tips. Door weloverwogen keuzes te maken, haal je het maximale uit deze investering.

Hoeveel heb je er nodig? Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Je kunt verschillende formaten combineren om jouw dak optimaal te benutten. Belangrijk is dat je kijkt naar wat ze opleveren en hoeveel je er nodig hebt. De gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) bedraagt 90% van de capaciteit van het systeem in wattpiek. Voorbeeld: 10 panelen van 350 Wp leveren dus zo'n 0,9 x 10 x 350 = 3150 kWh op. Liggen de panelen niet op het zuiden, maar op het zuidoosten of zuidwesten? Dan kun je voor de zekerheid 10% van de verwachte opbrengst afhalen. Laat dit goed berekenen door je zonneadviseur, zodat je volledig zelfvoorzienend kunt zijn indien je de ruimte daarvoor hebt. Ga je in de toekomst wellicht meer stroom verbruiken, bijvoorbeeld door de aanschaf van een jacuzzi, elektrische auto of warmtepomp? Houd daar dan alvast rekening mee. Het is voordeliger om nu wat extra zonnepanelen aan te schaffen dan ze later erbij te moeten leggen. Juiste omvormer De omvormer zorgt ervoor dat jouw zonne-energie wordt omgezet in stroom voor je elektrische apparaten. Welke omvormer je nodig hebt, is afhankelijk van het totale vermogen van je zonnepanelen én de ligging van je zonnepanelen. Vangt bijvoorbeeld een deel van jouw dak veel schaduw door een naastgelegen boom? Dan zou je in plaats van 1 omvormer voor meerdere micro-omvormers kunnen kiezen, die achter ieder afzonderlijk paneel worden bevestigd. Zo voorkom je dat bij een storing of schaduw op 1 paneel het hele systeem eruit ligt of tijdelijk minder zonne-energie oplevert. Laat je hierover goed adviseren. Goed om te weten: de omvormer moet na 10 tot 15 jaar vervangen worden, dus dat brengt extra kosten met zich mee. Zonnepanelen kunnen wel 25 jaar meegaan.

Professionele installatie Zorg ervoor dat je de zonnepanelen door een erkend installateur op je dak laat leggen. Zo ben je er zeker van dat de zonnepanelen volgens de normen en wet- en regelgeving geplaatst worden. Brand veroorzaakt door zonnepanelen is uitzonderlijk. Ook de kans op blikseminslag wordt niet groter met zonnepanelen op je dak. Maar je wilt ook niet dat je dure systeem tijdens onweer schade oploopt. Om dit risico te beperken, is het legplan en de bekabeling van de panelen van belang. Hieronder vind je een voorbeeld van hoe het niet én hoe het wel moet. Zonnepanelen zijn overigens bij Univé standaard meeverzekerd bij je woonverzekering.

Zelf investeren of lenen? De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering, die al snel oploopt tot duizenden euro’s. Ga je dit met je eigen spaargeld financieren of lenen? Weet dat er mogelijkheden zijn om dit binnen je huidige hypotheek te financieren. Heb je op dit moment overwaarde op je huis en is je inkomen toereikend? Dan kun je je hypotheek verhogen. Mocht dit voor jou niet haalbaar zijn, maar wil je toch verduurzamen? Dan zijn er extra mogelijkheden. Je mag namelijk tot maximaal 106% van de waarde van je woning lenen voor energiebesparende voorzieningen. Onze hypotheekadviseur vertelt je graag meer over deze verduurzamingshypotheek. Bereken wat voor jou het meest interessant is en maak de juiste keuze!

Klik hier voor meer informatie over het verduurzamen van je huis!

Benieuwd naar een hypotheek voor het verduurzamen van jouw woning? Maak een afspraak met een van onze adviseurs!