Alles wordt duurder. Kan ik mijn droomhuis nog realiseren?

Wie droomt er niet van een authentieke jaren ’30 woning of een mooie nieuwbouwwoning? Nu de hypotheekrente stijgt en alles duurder wordt, ziet men het somber in. Mensen denken dat ze minder kunnen lenen en met de stijgende huizenprijzen lijkt hun droomhuis onbereikbaar. Maar is dat wel zo?

Is jouw droomhuis nog haalbaar?

Jeremy Grobben - Financieel adviseur bij Univé Oost

“Er is meer mogelijk dan je denkt,” zegt Financieel Adviseur Jeremy Grobben. “Heb je een eigen woning met een flinke overwaarde? Dan rekenen we deze overwaarde mee in het maximaal te lenen hypotheekbedrag en dat stemt mensen vaak weer positief.”

Maximale hypotheek “Vind je het spannend om je maximale hypotheek op te nemen? Dan adviseer ik altijd om eerst goed te kijken naar je uitgavenpatroon. Zo weet je precies welk bedrag je per maand kunt missen. Dit is voor iedereen anders. Waar de één € 200,- per maand spaart, vindt de ander het fijn om maandelijks € 1.000 opzij te zetten. Op www.nibud.nl vind je tools en informatie over dit onderwerp. Heb je je financiële situatie inzichtelijk? Dan geeft dat rust en vertrouwen om maximaal te lenen.”

Besparen door verduurzaming “Wil je je aangekochte woning verduurzamen, maar heb je weinig spaargeld achter de hand? Dan zijn er ook zeker mogelijkheden. Met het energiebespaarbudget (EBB) kun je, zonder dat je vooraf hoeft aan te geven wat je wilt verduurzamen, tot € 9.000,- extra lenen binnen je nieuwe hypotheek. Niet iedere hypotheekverstrekker biedt deze mogelijkheid, maar als onafhankelijk adviseur help ik je graag de juiste keuze te maken.

Heb je al precies inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen je wilt treffen en heb je hiervoor meer dan € 9.000,- nodig? Dan kun je zelfs tot 106% over de taxatiewaarde van je nieuwe woning lenen. Je maandelijkse hypotheekbedrag zal hierdoor iets stijgen, maar dat verdien je snel terug door de verduurzaming van je huis. Inzicht in de verbeteropties? Oriënteer je via www.verbeterjehuis.nl.”

“Er is meer mogelijk dan je denkt!” - Jeremy Grobben.

Budgetteren “Koop je een nieuwbouwwoning die kaal wordt opgeleverd? Dan kun je gebruik maken van een bouwdepot. Dit is een aanvullende lening die je kunt gebruiken voor het aanleggen van een tuin, vloeren, keuken of badkamer. Let op: aannemers berekenen stijgende materiaalkosten door aan de koper. Vaak geldt hiervoor een vast percentage van 1 a 2%, maar soms ook niet. Hierdoor kun je flink over je budget heen gaan. Zorg er daarom voor dat je vooraf duidelijke afspraken maakt en je jouw budget goed bewaakt.”

Snel inzicht De verwachting is dat de rente voorlopig nog blijft stijgen, mede door de oorlog in Oekraïne. Wil je weten of jouw droomhuis haalbaar is? Wacht dan niet te lang en ga vrijblijvend in gesprek met één van onze hypotheekadviseurs bij jou in de buurt. Neem contact op met jouw dichtstbijzijnde Univé-winkel om een afspraak te maken.

Plan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs bij jou in de buurt!