Personeel langdurig ziek? Weet wat de gevolgen zijn!
Een gemiddelde werknemer meldt zich 5 dagen per jaar ziek. Vaak in een aaneengesloten periode. Voor de meeste werkgevers is dat geen probleem. Collega’s nemen het werk tijdelijk over of lopende werkzaamheden worden uitgesteld. Ongewenste situaties doen zich pas voor als iemand langdurig uit de running is.
Langdurig verzuim: waar moet je op letten?
Jeanet Rexwinkel - Relatiemanager Zakelijk bij Univé Oost
Hoe lang moet het loon (gedeeltelijk) doorbetaald worden? Is het nodig om een vervanger aan te nemen? Wat zijn mijn verplichtingen in het reïntegratieproces? Veel werkgevers denken hier pas over na wanneer langdurig verzuim zich voordoet. Beter is om vooraf alle mogelijke scenario’s door te spreken. Dan weet je ook hoe je jouw bedrijf het beste kunt verzekeren.
Allerlei scenario’s Jeanet Rexwinkel, Relatiemanager Zakelijk bij Univé Oost: “Voor ieder bedrijf geldt een ander advies. Heb je maar 4 medewerkers in dienst en valt er 1 langdurig uit? Dan heeft dat direct grote gevolgen voor de productiviteit van je bedrijf. Grotere bedrijven kunnen dit vaak makkelijker dragen. Ze verwachten niet dat ineens 25% van hun personeel uitvalt en neigen daarom geen verzuimverzekering af te sluiten. Toch is dit niet altijd verstandig. Stel, een bedrijfsbusje met daarin 8 medewerkers wordt aangereden. Dan heb je wel een probleem. Niet alleen fysiek letsel kan leiden tot langdurig ziekteverzuim, maar ook psychische klachten. Ruzie met een collega, een aangekondigde scheiding of een burn-out door te hoge werkdruk kunnen hieraan ten grondslag liggen.”
Ogen openen “Op het moment dat wij alle scenario’s schetsen, gaan er ogen open bij de werkgevers. Uiteraard geef ik ook direct inzicht in de financiële gevolgen. Wist je trouwens dat je de kans loopt op een sanctie van het UWV wanneer je de eisen die in de Wet verbetering Poortwachter staan niet opvolgt? De straf bestaat uit het langer doorbetalen van de zieke werknemer, ook na 2 jaar ziekte.
Zorg daarom dat je altijd binnen 1 week na ziekmelding de arbodienst inschakelt en/of binnen 8 weken een plan van aanpak opstelt. Laat je bovendien goed informeren over welke eisen er nog meer gelden. De wet verbetering poortwachter is erop gericht om de getroffen werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. In zijn/haar oude functie of desnoods in een andere functie of bij een ander bedrijf. Wanneer je goed weet wat er van een werkgever verwacht wordt en welke verplichtingen in de CAO van jouw bedrijfstak zijn vastgelegd, dan ben je in ieder geval goed voorbereid. Hier helpen we je uiteraard graag bij.” In gesprek blijven “Iedere keer als ik bij een bedrijf aan tafel zit, is personeelsverzuim onderwerp van gesprek. We kijken samen terug én vooruit, om te zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan bij eventueel verzuim. Een werknemer is vanuit de AVG niet verplicht om de werkgever te vertellen wat hij of zij heeft, maar wel welke werkzaamheden niet meer uitgevoerd kunnen worden. Wanneer het In gesprek gaan als lastig wordt ervaren, kan een werknemer natuurlijk ook altijd terecht bij een vertrouwenspersoon binnen de organisatie of extern via de arbodienst. Mijn ervaring is dat openheid de werkrelatie ten goede komt. Niet alleen wanneer het kwaad al is geschied, maar juist in het voorstadium. Regelmatig even vragen hoe het gaat, monitoren of iemand niet te veel hooi op zijn vork neemt en vragen waar een werknemer behoefte aan heeft, kunnen helpen om ziekteverzuim te beperken. Door in gesprek te blijven met elkaar, maak je de situatie alleen maar draaglijker.”