Storm, hagel of onweer; hoe bereid je je voor?

De herfst is in aantocht en dat merk je aan alles. Zit je het ene moment in je tuin van de zon te genieten, valt nog geen uur later de regen met bakken uit de lucht. Niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Maar wat brengt dat met zich mee?

Voorkom schade in de herfst

Sylvia Rijkeboer en Rini Hahné - Schade-experts bij Univé Oost

Ieder jaar rond deze tijd, krijgen wij dezelfde schadeclaims binnen: waterlekkages, afgebroken parasols of partytenten, weggewaaide trampolines en door hagel beschadigde zonwering. Het is de tijd van het jaar kun je zeggen en je daarbij neerleggen. Maar volgens onze schade-experts Sylvia Rijkeboer en Rini Hahné valt er een hoop schade te voorkomen. Check check dubbelcheck “Oktober is de ideale maand om alles in en om je huis goed te checken. Liggen er bladeren in de dakgoot waardoor het water niet weg kan lopen, zit er een dakpan los of zie je naden of kieren in platte daken?

Staat de schutting nog stevig vast, is die hoge boom al gesnoeid en heb je jouw tuinset goed opgeborgen? Een goede voorbereiding is het halve werk. Niemand wordt blij van water- of stormschade. Ook al ben je goed verzekerd. Veel mensen weten overigens niet dat er volgens onze polisvoorwaarden pas sprake is van storm vanaf windkracht 7. Waait het iets minder hard, maar loop je toch schade op? Dan zijn de herstelkosten voor eigen rekening. Bovendien geldt bij storm- en hagelschade altijd een standaard eigen risico van € 250,-. Wanneer je ook zakelijke gebouwen bij Univé verzekerd hebt, kijk dan voor het juiste bedrag op je polisblad. Eén ding is zeker: een jaarlijks rondje in én om je woning, kan je een hoop geld en vooral ellende besparen.” Schade beperken “In het najaar zien we de brandschademeldingen ook altijd weer oplopen. Nu houtkachels en open haarden vaker aangaan, gaat er weleens wat mis. Wist je dat wanneer je een schoorsteen niet optijd laat vegen, er makkelijk schoorsteenbrand kan ontstaan? Dit komt onder andere door creosoot dat zich na intensief gebruik van de houtkachel ophoopt in het rookkanaal. Maar ook onweer kan tot schade leiden. Bliksemt het in de buurt? Haal dan zo veel mogelijk stekkers uit je stopcontacten. Wil je jouw zonnepanelen, cv-installatie of koelkast ook beschermen tegen bliksemschade? Laat dan overspanningsbeveiliging installeren in de meterkast. Zo zijn al je elektrische apparaten beter beschermd. Meer preventietips om stormschade of wateroverlast te beperken? Kijk op onze website en doe er je voordeel mee!”

Ga goed voorbereid de herfst in met onze preventietips!