Zet de droger nooit aan als je gaat slapen!

In deze tijd van het jaar gaat in veel huishoudens de droger weer vaker aan. Wist je dat je met het aanzetten van de droger het risico op brand verhoogt? Zet hem daarom nooit aan als je gaat slapen. Bart Jansen uit Drempt kan erover meepraten. Hij dacht hier nooit over na en zette de droger wel vaker aan vlak voordat dat hij ging slapen. Maar die ene keer ging het goed mis.

"Het had geen 2 minuten later moeten zijn, of we hadden het misschien niet meer kunnen navertellen…”

Bart Jansen - Lid van Univé Oost

Bart: “We lagen er net in, toen we een sissend geluid hoorden. Het kwam van beneden, maar we hadden op dat moment nog geen idee dat onze droger in brand stond. Pas toen we brandlucht in het trappenhuis roken, sprongen we uit bed. Nog net voordat de rookmelder afging, stonden we in de bijkeuken, waar de droger in lichterlaaie stond. Het had geen 2 minuten later moeten zijn, of we hadden het misschien niet meer kunnen navertellen…”

“We lagen er net in, toen we een sissend geluid hoorden. Het kwam van beneden, maar we hadden op dat moment nog geen idee dat onze droger in brand stond."- Bart Jansen

Brandgevaar op de loer Bart en zijn vriendin waren er gelukkig snel bij. “In zo’n situatie staan al je zintuigen op scherp. Ik rende naar buiten om de brand te blussen met emmers water uit onze jacuzzi. Ondertussen belde mijn vriendin 112 en waarschuwde ze de buren. De brand verspreidde zich in no time, waardoor ook de inbouwkast waar de droger in stond vlam begon te vatten.

Bijna sloeg de brand over op onze jassen, maar gelukkig hebben we dat kunnen voorkomen. De brandweer arriveerde snel en ook de ambulance kwam voorrijden om te checken of wij zelf ongedeerd waren. Het was een heel spektakel zo rond middernacht. Geloof me, dat wil je echt niet meemaken…”

Dan die nasleep… Ook al bleef de brand beperkt tot de bijkeuken, de hele bovenverdieping had roetschade opgelopen. Bart: “Die brandlucht is zo sterk, dat zelfs onze matrassen en kleding uit de kast in de slaapkamer gereinigd moesten worden. We hadden die week een bruiloft waarvoor ik een nieuw pak had gekocht. Deze kon ik niet meer gebruiken, dus moest ik nog snel een nieuwe kopen. Ook een deel van onze inboedel hebben we moeten vervangen en de buren hadden precies hetzelfde. De schade loopt dan al gauw op tot meer dan € 20.000,-. We kregen die eerste week van Univé Oost, waar we onze woonverzekering hebben afgesloten, wel direct een voorschot gestort op onze bankrekening. Maar omdat we noodgedwongen een paar dagen in een hotel moesten slapen, was dat geld er zo doorheen. Die hele nasleep en het gedoe met het vervangen van spullen gaat je niet in de koude kleren zitten. Daarom kan ik iedereen adviseren: zet de droger nooit aan als je gaat slapen!”

“Die brandlucht is zo sterk, dat zelfs onze matrassen en kleding uit de kast in de slaapkamer gereinigd moesten worden."- Bart Jansen

Hoe ben jij verzekerd tegen brandschade? Plan een WoonCheck en ontvang een gratis rookmelder!